Home Archief Nieuwsflitsen

Goederen naar voedselbank

Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 

Bron : ANP

Beschadigde goederen uit het gesloopte winkelcentrum 't Loon die nog gebruikt konden worden, zijn naar de voedselbank gegaan. Dat zegt de directeur van het bedrijf dat de sloop in Heerlen uitvoerde.

Wim Beelen zegt dat hij het verhaal liever had stilgehouden, maar legt nu uit wat er gebeurd is vanwege verhalen dat zijn medewerkers zaken voor zichzelf hebben gehouden. Op een filmpje dat door een omwonende was gemaakt, is te zien hoe slopers door de voorraad van een schoenwinkel gaan. "Wat je ziet is niets meer dan mensen die kijken of beschadigde spullen nog een klein beetje bruikbaar zijn. Die pakken we ertussenuit", zegt Beelen. "De voedselbank kan daar 500 gezinnen in Limburg heel erg blij mee maken."

goederenBeveiliging

Volgens Beelen waren de spullen van geen waarde meer voor de winkeliers. "Zij kunnen het alleen verkopen als het 100 procent in orde is, en die dingen hebben daar in weer en wind gelegen."
De voedselbank bevestigt de donatie van het bedrijf en zegt dat er veel kleding en schoenen is binnengebracht.
Een woordvoerder zegt dat er overigens geen kerstpakketten meer van gemaakt konden worden. "We moeten alles nog uitzoeken. Zo heb ik een heleboel rechterschoenen waar ik de link bij mis." Bovendien zat er op veel kledingstukken nog een beveiliging die er eerst afgehaald moet worden.

Opgelost

Juridisch gezien mocht de sloper bepalen wat er met de spullen gebeurt, omdat alles binnen de slooplijn zijn eigendom is. "Als je deze bepaling niet zou hebben, zou je bij alle onderdelen die gesloopt worden een juridisch gevecht krijgen over beschadigingen, aansprakelijkheid, dat soort dingen", legt woordvoerder Paul 't Lam van de Vereniging van Eigenaren uit.
"Daarom is in één artikel vastgelegd dat alles binnen het gebied toevalt aan de sloper. Daarmee heb je dat opgelost." Dat het magazijn zelf niet gesloopt werd, maakt niet uit. De ruimte viel binnen het gebied waar door stof en puin schade kon ontstaan.

Verontrust

De winkeliers van 't Loon reageerden in eerste instantie verontrust op de beelden. "Het ziet er niet uit als een gecoördineerde actie om de spullen veilig te stellen", meende Frans Ackermans van de winkeliersvereniging 't Loon. "Als het zo is dat de spullen voor eigen gewin worden meegenomen, dan is dat onprofessioneel en respectloos jegens de winkeliers.
"
Ackermans stelde dat de verwachting bij de winkeliers was dat goederen die konden worden veiliggesteld terug zouden worden gegeven. Hij noemt het voorbeeld van een schoenmakerij in het te slopen gebied, waar de schoenen van klanten en zelf machines van de eigenaar gered werden van de sloop.

Tien winkels en een parkeergarage moesten worden gesloopt vanwege instortingsgevaar.
Gisteren werd het terrein opgeleverd door Beelen