Home Archief Nieuwsflitsen

Analyse overvallen op woningen Heerlen

Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 

Bron : LD 17/02/2012

 

Parkstad lijkt de afgelopen tijd in toenemende mate last te hebben van woningovervallen. Alleen al in februari werden zeker zes mensen slachtoffer.

Ook in januari en december vonden verschillende vergelijkbare delicten plaats.
In het merendeel van de overvallen gaat het om twee daders. Slachtoffers zijn vaak hoogbejaarde vrouwen die met een smoes worden verleid de deur te openen. "De politie is bezig met een onderzoek waar onder meer een analiast is op gezet, zegt woordvoerster Renske Hamming.
De politie geeft tips die een overval moeten voorkomen. "Onder meer het aanbrengen van een zogenoemde kierstandhouden (de deur gaat slechts enkele centimeters open, red.) of een spionnetje zorgt voor meer veiligheid. Natuurlijk is het ook verstandig om bij twijfel de deur niet te openen.”

Een aantal tips van de politie

• Laat nooit zomaar een onbekende binnen. Heeft u geen "spion" en ziet u niet wie er staat? Maak dan de deur open met behulp van de kierstandhouder (een stevige vorm van het 'kettinkje'). Heeft u ook geen kierstandhouder vraag dan wie er voor de deur staat. En vertrouwt u het niet, laat die persoon later terugkomen, mogelijk als u niet alleen thuis bent.

• Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).

• Dieven en oplichters komen in alle vormen en maten. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen.

• Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet.

• Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.

• Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.

• Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.

• Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Dit alles kan gerust terwijl de deur op de kierstandhouder staat.

• Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is altijd achteraf kunt reclameren.

• Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. Boven de € 34,- moet de verkoper u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. U kunt de verkoper gerust vragen op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

• Koopt u nieuwe apparatuur, zet de verpakkingsdoos dan niet opzichtig bij het oud papier. Daders kunnen daaraan zien dat er kostbare spullen in huis aanwezig zijn.

• Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaald tijdstip de voordeur niet meer opendoet als er aangebeld wordt.

• Daders zijn altijd uit op contant geld. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis.

• Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.

• Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op.

• Wees voorzichtig met contacten die u legt via Internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keer buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om de ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.