Home Archief Nieuwsflitsen

Afvalmuseum naar Heerlen

Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 

Bron : LD Digitaal 13/02/2012

 

Het reizende Afvalmuseum staat vanaf dinsdag 14 februari 2012 in de publiekshal van het stadhuis in Heerlen. Het Afvalmuseum vertelt de honderden menselijke verhalen achter de duizenden voorwerpen die schoonmakers en huishoudelijk werkers iedere dagen opruimen. "Van de gouden armband tot het blikje cola, van een teddybeer tot een injectienaald. Alle voorwerpen vertellen bijzondere verhalen, schoonmakers zijn de spiegel van onze maatschappij." Heerlen is de laatste plaats die het Afvalmuseum aandoet, voordat het definitief het museum in gaat.

AfvalmuseumKunstenaar Matthijs de Bruijne en vormgevers Marnix de Klerk en Nina Matthijsen zijn de initiatiefnemers van de tentoonstelling. Ze raakten geïnspireerd door de schoonmakersstaking van 2010. Ze bouwden daarom samen met zo'n vijftig schoonmakers een reizend museum: het Afvalmuseum.

Een van de voorwerpen heeft te maken met de Limburgse treinschoonmaker Tim. Hij prikte zich jaren geleden in een injectienaald die in de prullenbak in één van de treinen lag. Hij moest uit voorzorg maandenlang aan de HIV-remmers. Die injectienaald is één van de voorwerpen van het Afvalmuseum. De naald vertelt hoe belangrijk en onmisbaar werk Tim en zijn collega's iedere dag doen. Zonder Tim had een kind zich daar de dag erna in kunnen prikken," zegt Marnix de Klerk.

Matthijs de Bruijne deed eerder vergelijkbare projecten met bijzondere werkers in Argentinië en China: "Kunst moet stelling durven te nemen. Zo weinig mogelijk in de 'white cube', maar zoveel mogelijk op straat en naar de mensen. Wij laten zien hoe belangrijk en tegelijkertijd hoe ondergewaardeerd het werk van de duizenden schoonmakers en huishoudelijke werkers is. De timing voor het Afvalmuseum in Heerlen kán niet beter. Duizenden schoonmakers staken al 6 weken voor doorbetaling bij ziekte en wat meer respect."

Voor De Bruijne, De Klerk en Matthijssen was het logische startpunt van het Afvalmuseum de plek die in 2010 door honderden schoonmakers bezet werd gehouden: Het Centraal Station in Utrecht. In maart 2011 werd daarom midden in de stationshal het Afvalmuseum geopend door 700 schoonmakers. Daarna reisde het museum door het hele land. Het was te zien in het Atrium van het stadhuis in Den Haag, De Burcht in Amsterdam en de Centrale Bibliotheek in Groningen.